Tesztek

Olcsó szórakozás - Budget PC Teszt

 Manapság kevesen engedhetik meg maguknak, hogy drága komponensekből rakjanak maguknak össze PC-t. Gondolok itt az Intel Core i7, AMD Ryzen 7 családra, illetve az Nvidia GTX 1060, 1070, 1080 és AMD RX és Vega családra. Én is azok közé tartozom, akik nem engedhetik ezt meg maguknak. A keret már adott volt, szóval elkezdtünk keresgélni.

Konfiguráció:

Gépház: Aerocool VS-1
Alaplap: MSI H110M PRO-VD
CPU: Intel Core i3-6100
GPU: Gigabyte GTX 1050 Ti (OC edition, Windforce) – 399.07 WHQL
RAM: 2X4 GB Kingston value 2133 MHz CL15
Processzorhűtő: Arctic Freezer 7 Pro
Tápegység: Chieftec Smart 600W (GPS-600A8)
HDD: Western Digital Blue 1TB, 7200 rpm, 64 MB cache
          Toshiba 1TB, 7200 rpm, 32 MB cache
SSD: Kingston HyperX Fury 120GB
Monitor: Acer G227HQL

Op. rendszer: Windows 10 Pro – 1803

 A szintetikus tesztek szerepét a Heaven Benchmark 4.0, Superposition 2017, a Cinebench R15 és az AIDA64 töltötte be. Mindegyik tesztet alapértékekkel végeztem.

Első alanyom az AIDA64 volt, ahol a Cache & Memory, illetve a GPGPU volt terítéken. Itt kaptunk egy általános rendszersebességet.

Így teljesített:

 

Ezután következett a Hevaen Benchmark 4.0, ahol szintén meg lett dolgoztatva a gép.

A végeredmény itt látható:

Utolsó előttinek jöhetett a Cinebench R15. Egy 3D-s képet kellett kirajzolnia a processzornak, ezzel az összes mag erejét lemérte a program.

Itt látható a végeredmény:

Elérkeztünk az utolsó szintetikus teszthez, ahol maradtunk a Unigine háza táján és azon belül is a legújabb programjukat hívtam segítségül, a Superposition 2017-et. A grafika gyönyörű szép, és a PC összes komponensét megdolgoztatja.

Az eredmény:

 A szintetikus mérések után következhetett az, amire mindenki kívancsi: a játékok. Összesen öt játékot teszteltem le: Far Cry 5, Deus Ex Mankind Divided, Forza Motorsport 7 Demo, Assassin’s Creed Origins, World of Tanks Encore. Minden játék DirectX 11 alatt futott, kivéve a Deus Ex Mankind Divided, mert itt lehetőség a DirectX 12-re.

Először a Far Cry 5 került górcső alá, ahol high beállítások mellett végeztem el a mérést.

A jó végeredmény látván egyel feljebb vettem a beállításokat. Így teljesített maximumon:

Miután kilövöldöztünk magunkat, jöhetett pár éles kanyar. A Forzák mindig is gyönyörűek voltak, emiatt egy kicsit tartottam, hogyan is fog teljesíteni, de a végeredmény meggyőző volt. Először a játék által megadott Dynamic beállításokat használtam. Itt a konfig számára legideálisabb opciókat állította be.

A jó végeredmény révén egy kicsit felbátorodva feljebb vettem a beállításokat: következhetett az Ultra.

Miután láttam, hogyan is teljesített Ultra beállítások mellett, nyugodt szívvel zártam be, és következhetett a következő alany: Assassin’s Creed Origins. Itt már egy kicsit más volt a helyzet, mint az előbb, ekkor már jobban megfeküdte a gyomrát. Itt több beállítást használtam. Addig mentem el, amíg játszható kategóriába esett az FPS. Először Low beállítások mellett próbáltam.

Low:

Itt még bőven játszható, csak a teszt elején, amikor betöltött a benchmark, akkor volt egy kicsi akadás és ezért ennyi a minimum FPS. Ez jellemző volt a többi mérésnél is.

Medium:

High:

Very High:

Very High beállítások mellett is a benchmark elején volt egy apróbb akadás, és ezért volt ilyen alacsony a minimum FPS, de utána is voltak kisebb akadások. Medium-High beállítások mellett a legélvezhetőbb számomra a játékmenet.

Egyiptom után ugorva egy kicsit az időben tankoztunk egyet. A World of Tanks nagy népszerűségnek örvend már évek óta, és most itt van hozzá az új motor. Az új motor alatt még szebb lett a játék, jobban optimalizást és a fizika is sokat javult.

A végeredmény itt látható:

Képkockaszámot ugyan nem mutatott a teszt, de a képen jól látható, hogy nem volt semmilyen probléma a teszt alatt a teljesítménnyel. Végig simán futott, megakadás nélkül.

És elérkeztünk az utolsó a teszthez. Az Assassin’s Creed Origins mellett a Deus Ex Mankind Divided-től féltem a legjobban. Két éves a játék, de nagyon sok kártyát képes megizzasztani. DirectX 11 mellett DirectX 12 alatt is lefutott a teszt. Medium beállítások mellett indítottam el, mivel úgy véltem, hogy még ezen futtatható a legjobban.

DirectX 11, medium:

A végeredményből jól látható, hogy játszható kategóriába esnek az értékek. Ekkor következett a high beállítás, ahol szintén jó eredménnyel zárt.

DirectX 11, high:

Ezután következett a DirectX 12, ahol egy kicsit jobb eredményeket kaptam.

DirectX 12, medium:

A minimum FPS-ből kiindulva még a játszható kategóriába esik, szóval kíváncsiságból feljebb vettem high értékre, hogy vajon képes-e 30 felett tartani.

DirectX 12, high:

 
 

Mit is lehetne elmondani a végén? A fentiek alapján kiderül, hogy a mai napig elegendő ez a teljesítmény egy nagyobb rendszerigényű játékhoz FULL HD, közepes-magas beállítások mellett. Amelyek kevésbé éhesek a nagy teljesítményre és jól vannak optimalizálva, azokkal bátran próbálkozhatunk a maximumhoz közeli, illetve maximum beállításokkal. Itt-ott található egy-két túlzás, gondolok itt a proceszorhűtőre. Ennél kisebb tudású is bőven elég az i3 mellé, ha valaki ezzel megelégszik, akkor vastagabb maradhat a tárcája. Ha esetleg nincs szükségünk, és nem férne be a házba a Windforce kivitel, akkor az egyhűtős megoldással is tudunk spórolni pár ezrest.

A legvégére annyit lehet még elmondani, hogy bátran merem ezt a konfigurációt a mai napig ajánlani. Ahogy telik majd az idő, egy jobb alaplap, bele akár egy i5, és még sokáig nem lesz gond a teljesítménnyel.


 

iPhone SE - Kicsi a bors, de erős (Feltöltés alatt!)

2013-ban jött a szokásos generációváltás, az Apple bemutatta az iPhone 5s-t. Az előd, iPhone 5-höz képest rengeteget változott. Új, gyorsabb processzor, memória, jobb kamera, picivel nagyobb akkumlátor.

Sokak számára az ideális, illetve legkedveltebb méret a 4″. Az 5s után szakítottak a hagyományokkal, megváltak ettől a mérettől. Jött a 6 és a 6 Plus, ami még mindig kompaktnak mondható, de már elindult a phabletek irányába. Ezután jött a 6s, 6s plus, illetve az SE. Egy teljesen szokványos évenkénti frissítés, de ez mégsem az volt. Minden gyártó az egyre nagyobb kijelzők felé tendált, így tett az Apple is, de az SE nem. Fogták az 5s házát, beletették a legfrissebb belsőt, és kész is. A kijelző maradt ugyanaz a felbontású, viszont kapott egy bivalyerős hardvert. Ez az egész azt eredményezte, hogy egy villámgyors felhasználói felületet kaptunk. De vajon mégis mit tud az Apple jelenlegi legolcsóbb készüléke? 

Itt érkeztünk el a mai tesztalanyunkhoz, az iPhone SE-hez.

Csomagolás terén nem változott semmi, maradt a fehér, kartonpapír doboz. A grafika viszont igen, itt az aktuális generáció mintáját kapta meg. 

A doboz tartalma viszont még mindig változatlan, megtaláljuk benne az 5V/1A töltőfejet, a Lightning-kábelt, az Earpods fülhallgatót, a SIM-tűt, a szokásos olvasnivalót, illetve a két darab matricát.

 Mivel az 5s házát kapta meg, így az összes gomb ugyanazon a helyen van. Felül találjuk feloldó/lezáró gombot, bal oldalt a csengő üzemmódjának a kapcsolóját, alatta a hangerőszabályzó gombokat. Jobb oldalt helyezkedik el a SIM-tálca, ami Nano-SIM kártya befogadására képes. Legalul találunk egy 3,5 mm-es jack aljzatot, egy mikrofont, egy Lightning csatlakozót és egy mono hangszórót. A méretek sem változtak, maradt a 123,8 x 56,8 x 7,6 milliméteres méret. Nem ezzel fogunk otthon súlyzózni, mert mindössze 113 gramm. A kijelző felett helyezkedik el a beszédhangszóró és egy 1,2 megapixeles, f2.4-es rekeszértékű, 720p/30fps minőségű videó felvételre képes selfie kamerát találunk. A kijelző alatt találjuk a home gombot, ami egyben az ujjlenyomat-olvasó is. A gyártó elég színes kínálattal állt elő: asztroszürke, ezüst, arany, rozéarany színekben érhető el. Sajnos, ahogy extraként elmaradt a vízállóság, úgy elmaradt az új Touch ID is. Ahogy a 6s és a 6s Plus megkapta a második generációt, az SE-ben megmaradt az 5s-ből jól ismert első generációs Touch ID. A pontossággal nincs semmi probléma, de sebesség terén elmarad. Összesen öt ujjlenyomatot tud eltárolni. A hátlapon találjuk a szokásos Apple-logót, és az 5s felirat helyett már egy SE felirat csücsül, illetve kapunk egy hátlapi kamerát, ami egy True Tone dupla tónusú ledes villanóval van kisegítve.

Anyaghasználat terén még mindig az Apple-től megszokott minőséget kapjuk. A keret fémből készült, a hátulján alul és felül üveglapokat találunk. Az összeszerelés nagyon rendben van, nem recseg, nem ropog, stabilan kézben marad.

                   

Ahogy a ház, úgy a kiljelző sem változott. Ugyanazt a 4 hüvelykes, 1136 x 640-es, 326 ppi pixelsűrűségű, IPS-LCD panelt kapjuk, ami LED háttérvilágítású. A megjelenítő érzékenysége kiváló, mindig érzékel és kivétel nélkül azt teszi, amire megkérem. A kompakt méretnek egy nagy hátránya van, mégpedig a félregépelés. Ha valakinek nagyobb keze van, akkor nagy az esélye, hogy egy-két betűt melléüt. Sajnos a 3D Touch kimaradt a készülékből.

A régi külső új belsőt takar. Az előző generációs A8-as SoC-t idén az A9 váltotta. Az előző generációhoz képest nagy előrelépés történt. Más lett a gyártástechnológia, itt már 14, illetve 16 nanométert alkalmaztak és a Samsung mellett a TSMC szállította a lapkákat. Az SoC 64 bites, a feladatokat egy kétmagos, magonként 1,85 gigahertzes Twister mag látja el, mellette aktívan dolgozik egy M9-es társprocesszor. Ez a motion-koprocesszor a séta és a futás méréséért, illetve Siri megszólításáért felel, melyet a “Hey, Siri”-vel tudunk megtenni. Az előző generációkkal ellentétben itt már az A9-es chipbe integrálták ezt. Ennek köszönhetően már tudjuk úgy is mérni a távolságot, hogy közben nincs állandó GPS-kapcsolatunk. A grafikus processzor egy PowerVR Series 7XT GT7600, ami hatmagos. A ram mennyisége 2 GB, ezek LPDDR-4-esek, ezzel az előző generációkhoz képest csökkent a fogyasztás, illetve nőtt a sávszélesség. Ez %-ban annyit jelent, hogy a CPU 70%-kal, míg a GPU 90%-kal lett gyorsabb az előző generációhoz képest. A telefon hőmérsékletére nem lehet panasz, egy komolyabb alkalmazás használata közben sem kell percenként letenni az asztalra, mert olyan forró lenne.

Tárhelyet tekintve nem túl nagy a választék, összesen kettő közül választhatunk, ami 32- és a 128 GB. A tesztelt készülek 32 gigabájttal rendelkezik, ebből 27,5-et tudunk felhasználni. A cache mérete is nőtt, immár az L2 cache 3 MB, az L3 cache 8 MB.

Ha már esett szó a belsőről, illetve mekkora ereje is van, lássuk ezt pontszámokban: pár szintetikus teszttel kezdtem.

Legelsőnek a GFXBench tesztcsomagját futattam le:

Alulról felfelé haladtam. A program által megnevezett Low-Level Tests került az első helyre.

Így teljesített:

ALU 2: 59,7 FPS, 1080p ALU 2 Offscreen: 60,4 FPS, Driver Overhead 2: 57,8 FPS, 1080p Driver Overhead 2 Offscreen: 71,7 FPS, Texturing: 59, 7 FPS, 1080p Texturing Offscreen: 29,5 FPS

A következő rész már ennél komolyabb volt. A csúcsot a High-Level Tests jelentette.

Így szerepelt a telefon:

Manhattan: 58,2 FPS, 1080p Manhattan Offscreen: 41,7 FPS, T-Rex: 58,7 FPS, 1080p T-Rex Offscreen: 82,5 FPS

A harmadik és egyben a legutolsó forduló a Special Tests volt. Így zárt:

Render Quality: 52,5 FPS, Render Quality (high precision): 45,5 FPS

Aki jártás az asztali gépek világában, annak ismerősen csenghet a 3DMARK.

Sling Shot – OpenGL ES 3.0, 1920×1080: 2821

Sling Shot Extreme – Metal, 2560×1440: 2053

API Overhead feature test – OpenGL ES 3.0: 181895

Metal: 1605275

Az Antutu Benchmark is lefutásra került. 2016-ban az akkori éra csúcsához tartozott, de még ma is megállja a helyét. Így teljesített:

                                                

Az első mérések utána bizakodva nyitottam meg a játékokat. Három játékra esett a választásom: Need for Speed No Limits, PUBG, Fornite. A PUBG és a Fornite PC-n, illetve konzolokon nagy népszerűségnek örvend, így elhozták mindkettőt mobilra is. Szép grafika, nagy igények. Így lehetne jellmezni mindkettőt. Az NFS-ről is szintén elmondható mindez, csupán a műfajban tér el a többitől. Teljesítmény terén nem is volt probléma, minden játék akadás nélkül futott.

Elsőnek az NFS-sel kezdtem.

                  

A PUBG-nél a lehető legmagasabbra állítottam a grafikát, ameddig a játék engedte.

                   

És utolsóként a Fortnite került sorra. Itt is úgy volt beállítva, ameddig a játék engedte.

                   

A teszt írása alatt már elérhetővé vált az iOS 12, szóval fel is telepítettem. A szokásos kezelőfelületet kapjuk, amit már megszokhattunk. A rendszer nagyon gyors, akadásokkal nagyon ritkán találkozhatunk.  Alulról felhúzva találjuk a vezérlőpultot, itt különböző gyorsgombokat találunk. Előre telepített appokból a szokásost kapjuk. A Mail-ben meg tudjuk nézni a leveleinket, a Térképek-nél tájékozódhatunk az irányról, a Jegyzetekhez pedig felírhatjuk a bevásárlási listát. A 2 GB memóriának köszönhetően az alkalmazások gyorsan betöltenek, a sok háttérben futó alkalmazás sem fog újraindulni, mikor újból megnyitjuk.

                                                                

                                                      Az iOS 12 alatt futó kezdőképernyő, vezérlőpult

Az előre telepített appok közül a szokásosokat kapjuk, de most kiegészült pár újdonsággal. Az új rendszerrel bekerült a Képernyőidő, ami telefon nyomkodásával eltöltött időt méri. Megméri, hogy összesen mennyit töltöttünk a képernyő előtt, illetve ezt alkalmazásonként is megteszi.

                                                             

Megtekinthetjük az aktuális nap eredményeit, illetve az az elmúlt hét nap statisztikáját. Megadhatunk egy bizonyos időkorlátot is, hogy meddig használjuk az adott alkalmazást. Persze akár hozzá is adhatjuk a kivételekhez, és tovább is használhatjuk. Az egész készülékre is kiterjeszthetjük ezt a korlátozást. A beállításokban Eszközmentes időként találjuk meg. Külön listázza, hogy melyek a leggyakoribb appok, amelyeket használunk. Megméri, hogy mennyi értesítést kaptunk, mindezt appokra lebontva. Az értesítést küldő alkalmazásoknál azt is beállíthatjuk, hogy kapjunk-e értesítést, milyen formában kapjuk meg és még a hangot állíthatjuk be. Megméri, hogy mennyi felvételt készítettünk. Az appokat is kategorizálja: játékok, közösségi hálózatok.

A másik újdonság a Mérés, amellyel tárgyak hosszát tudjuk megmérni. Az alkalmazás egész jól mér, csupán pár centit téved. A centizéshez csak a hátsó kamerára van szükségünk, és a kiválasztott tárgyon végig kell húzni a telefont.
 
 
 
A Parancsok használatával különböző automatizációkat hozhatunk létre. Az alkalmazásokhoz hozzáadhatunk különböző parancsokat, mellyel akár egy koppintással elérhetjük, amit szeretnénk. Ha azt szeretnénk, hogy egy oldalt ne kelljen a böngészőn keresztül megnyitni, akkor egy parancsként hozzáadhatjuk. Ez külön egy ikonként megjelenik, és a koppintás után elvégez mindent helyettünk.
 
 
A Könyvtár tárolja az általunk létrehozott parancsokat. A beállításoknál általunk választott névvel és-  ikonnal láthatjuk el az adott parancsot. Akár Sirin keresztül is megnyithatjuk, mellette meg is oszthatjuk az általunk írt parancsot, de másét is integrálhatjuk. Alul van lehetőségünk keresni is, ahol már előre létrehozott parancsok közül tudunk válogatni. Található még egy galéria is, ahol kedvünkre böngészhetünk, parancsokat tölthetünk le.
 
 

Új applikáciokból ennél a frissítésnél most ennyi jutott. Ha nem vagyunk megelégedve az alap funkciókkal, akkor az App Store használatával továbbiakat szerezhetünk be. És ezt érdemes is minél előbb megtenni, mert a gyári videólejátszó kevés formátummal képes megbírkózni. A H.264-es és az MP4 kódolású videókkal még lazán megbírkózik, viszont már egy H.265-ös videóval már nem képes. Érdemes beszerezni a VLC for Mobile-t, ezzel már bátran elindíthatunk bármit.

Navigációként az Apple Maps van a segítségünkre, és mindezt magyarul teszi. A kezdőképernyő alján tudunk keresni, felül az i gomb lenyomásával tudjuk felhozni a térképbeállításokat, alatta pedig az aktuális pozíciónkat találjuk. Különböző ikonokkal adja tudtunkra, hogy melyik helyiség egy étterem, kávézó vagy egy hotel. Külön szöveges- illetve képes információkat kaphatunk arról a helyről, ahová éppen tartunk.

                                                                

A Flyover segítségével 3D-ben fedezhetjük fel kedvenc városainkat. A városnéző repülés elindításával pedig végig bejárhatjuk az adott várost, mintha egy helikopterben ülnénk vagy egy dokumentum filmet néznénk.

                                     

A Wallet tárolja a különböző kártyáinkat, jegyeinket, mint például egy mozijegyet vagy kupont. Amikor szükségünk van valamelyikre, akkor ezek megjelennek a zárolási képernyőn. A gyári levelezőnk, a Mail kezeli a Google, Yahoo!, iCloud, Exchange, Outlook és Aol. fiókokat. A Barátok appal betekinthetést nyerhetünk, hogy éppen ki, merre járkál. A nyaralásról készült fotóinkat, videóinkat a Fotóknál tudjuk megtekinteni. Létrehozhatunk külön albumokat, ha nagyon nehezen igazodunk ki, akkor a Keresés résznél megtalálhatunk mindent. Az új frssítéssel bekereült egy Önnek rész, ahol létrehoz nekünk emlékeket is, eseményekre lebontva. Ezeket meg is oszthatjuk, melyet az iCloud használatával tehetünk meg. Az anyagok nem ömlesztve kerülnek be, hanem napokra vannak szelektálva. Zenék, filmek letöltésére az iTunes Store siet segítségünkre. Ha egy hossz út során szeretnénk az időt olvasással tölteni, akkor a Könyvek a legjobb választás. Rengeteg könyv közül választhatunk, vannak ingyenes és fizetősek is. Műfajokat tekintve nagy a választék, található romantikus, szépirodalmi mű is, de ezek mellett még rengeteg. 

Alapértelmezett böngésző még mindig a Safari. A felépítés továbbra is a szokásos. Alul találjuk az előra-hátra gombokat, vezérlőpultot, könyvjelzőket, és a megnyitott lapokat. Ha egy számítógépes oldalt nézünk, akkor a fent található három csík segítségével átválthatunk az olvasói nézetbe. A jobb felső sarokban változtathatjuk az ólvasói nézet háttérszínét, beűméretét és stílusát. Lehetőségünk nyílik privát lapok megnyitására is. A felhasználói élmény nagyon rendben van, a lapok gyorsan betöltődnek, a görgetés folyamatos, és jól tördeli a szöveget. A kétujjas nagyítás itt is működik.

                                                             

Aki a Windowsos környezethez szokott, annak Office termékcsaládot, aki esetleg Linuxos környezetben végzi teendőit, annak pedig a Libre Office lehet ismerős. És aki iOS-t, Mac OS X-et használ, annak az iWork kerül látótérbe. Az iWork magába foglalja a Pages, Numbers és Keynote szerkesztőket. A Keynote segítségével prezentációkat készíthetünk, a Numbers segítségével készíthetünk táblázatokat, diagrommokat, költségvetéseket, összeállíthatjuk a napirendünket. A Pages használatával megírhatjuk az esszénket, levelet írhatunk a családtagjainknak, elkészíthetjük az állásinetjúra szánt önéletrajzunkat, akár egy szórólapot is és még névjegykártyát is, amivel megadhatjuk az ügyfelünknek az elérhetőségeinket.

                                         

                                                                            Numbers, Pages, Keynote

A fájlkezelő egyszerű és logikus, megtalálhatjuk a telefonon, az iCloud-on és a nemrég törölt mappában a fájlainkat. Akár létre is hozhatunk egy listát a kedvenceinknek, melyeket különböző címkékkel láthatunk el.

                                            

A zenelejátszónál lehetőségünk van saját dalaink közt keresgélni, még az általunk kedvelt számok alapján is találhat számunkra lejátszási listákat, albumokat. Ha már gyárilag nincs a telefonban rádió, itt ezt az online rádió pótolja nekünk. Az Apple Music előfizetéssel kompatibilis, így itt is élvezhetjük kedvenc zeneszámainkat. Viszont itt sem tudjuk meghallgatni a saját számainkat, így érdemes itt is egy alternatív megoldást keresni, mint a videólejátszónál.

                                                          

 Az Egészség figyeli a mindennapi mozgásunkat. Figyeli megtett a lépések számát, és méri a távolságot. Diagrammon mutatja be, hogy melyik órában, mennyi kilométert tettünk meg. Az Egészségi adatoknál megnézhetjük
 
 
Androidnál a Google Play, iOS-nél pedig az App Store-on keresztül tudjuk bővíteni alkalmazásaink számát. Millió fizetős- és ingyenes app közül válogathatunk. Külön válogatja, hogy melyek a legnépszerűbb a heti kedvencek, a legkedveletebb ingyenes- illetve fizetős appok, de találunk olyat is, amit Sirin keresztül tudunk irányítani. Új alkalmazás telepeítésénél beállítható funkció, hogy mielőtt letöltené, előtte az ujjlenyomatunkat kéri.
 

A kamera itt már nem az 5s-től származik, ebben már a 6s kamerája lett elhelyezve, amit iSight-nak neveztek el. A hátlapra egy 12 megapixeles, f/2.2-es rekeszértékű, 29 milliméter fókusztávolságú, 4k 30 fps videórögzítésre alkamlas kamerát találunk, amit egy True Tone ledes vaku segít a munkájában. A kamera egy BSI-szenzorral van megtámogatva, a karcoktól pedig zafírüveg védi. 1080p-ben 60- és 120 fps-sel, 720p-ben 240 fps sebességű lassított felvételeket tudunk készíteni. A 6s-hez képest gyengébb az előlapi szenzor, mivel az 5s egyégét kapta meg. Elöl egy 1,2 megapixeles egységet találunk, ami f/2.4-es rekeszértékű, ám itt nincsen villanó támogatás. Ez egy 31 milliméteres modul, mozgóképeket HD-ban 30 fps-sel képes rögzíteni. Arcfelismerés itt még nincs. Az előlapi vaku hiányának kiküszöböléséhez az úgynevezett Retina Flash-t almalmazták: ha az előlapi kamerával szeretnénk fotót készíteni, és rossz fényviszonyok közt, akkor felvillan a kijelző, hogy bevilágítsa a megörökítendő pillanatot.

Szoftveres szempontból is megkapjuk az alapokat: legalul balról-jobbra haladva találjuk a Time-lapse, lassítás, videó, fotó, négyzet, panoráma módokat. Legfelül tudjuk állítani a vaku beállításait, ez lehet automatikus, be és ki. Mellette helyezkedik el a HDR, ahol szintén ezek közül válogathatunk. 3 vagy 10 másodpercünk van a tökéletes pozíció beállására, ugyanis az időzítő ennyit enged. A jobb felső sarokban találjuk a különböző effektusokat. Fent középen helyet kapott a Live-mód is, amely a kép elkészülte előtti és utáni pillanatot menti el, és ezt a galériában, folyamatosan nyomva tartva egyfajta animációként tekinthetünk meg.

                                                 

És végül pár kép, hogyan is teljesít a kamera:

                                      

                                                      

Az elkészült képekre nem lehet egy rossz szavunk se. Az 5s-hez képest képest látszik a fejlődés, pedig azzal is szép képeket lehet lőni. A dinamikatartomány nagyon rendben van, sokszor nem is kell bekapcsolva hagyni a HDR-t. A képek nagyon részletgazdagok, a mentési sebesség is villámgyors, viszont a fókuszálás már annyira nem. A mélységelesség terén is pozitív csalódás ért. A vakuról is csupa jó mondható el, viszont amikor rákoppintunk a képre, akkor nem villan be, csak amikor exponálunk. 

 

Bárhol is járunk nem kell attól tartanunk, hogy a hálózattal bármi probléma lenne. A készülek ugyanis kommunikál az összes létező 4G hálózattal. A Cat.4-es besorolásnak hála, akár 150 Mbps letöltési, 50 Mbps feltöltési sebességet érhetünk el. A 3G sem akadály, itt is kommunikál az összes létező hálózattal, és itt akár 42,2 Mbps letöltési, és 6,76 Mbps feltöltési elméleti sebességre számíthatunk. NFC található benne, viszont csak az Apple Pay fizetéssel kompatibilis. A hangminőség kiváló, én mindenkit tökéletesen hallottam, és az én hangommal sem volt probléma. A Bluetooth 4.2-es, A2DP és LE támogatással. Wi-Fi chipből egy IEEE802.11ac MIMO került bele. Van lehetőségünk az internet megosztására is (hotspot). A beépített GPS nagyon hamar talál jelet, jól meg is tartja és képes kommunikálni a GLONASS műholdakkal is. A készüléket csak egy kártyával tudjuk bővíteni, azon belül is SIM-mel és ebből is Nano-SIM-et képes befogadni. 

Az akkumlátor egy 1624 milliamperórás teljesítményű, Lítium-polimer technóligiát használó telep. Ezzel a teljesítménnyel a mai érában nagyon kicsinek tűnhet, viszont rendes használat mellett az 1-1,5 napos üzemidő nem akadály.

Mennyi is az annyi? Mikor a telefon meglejelent, elég borsos áron kínálták ezt a teljesítményt. Viszont mára ez már mérsékelődött, és ezt a kivitelt már 100 ezer Ft körül megkaphatjuk. A 128 gigás kivitel sem annyira horror már, 130 körül le tudunk egyre csapni. Lehet mondani, hogy ennyiért még mindig drága, de az iPhone sajátossága, hogy sokáig tartja az árát. 

Mit is lehetne róla elmondani? Imádom. Miért? Kompkakt, szép képeket csinál, gyors, nem recseg, stabilan kézben marad, minőségi. 

Kinek ajánlom? Aki egy gyors, kompakt, de még megfizethető áru telefont keres. És aki most lép be az iOS világába.