Retrotech

Sony Ericsson Xperia X8 - Okos szappantartó (Feltöltés alatt!)

2008. szetember 23.: egy olyan évszám, ami meghatározóvá vált. Bemutatták a világ első Android operációs rendszert futtató mobilját, a HTC Dream-et, másnéven a T-Mobile G1-et. Nagy felbontású kijelző, qwerty gombsor, nagy felbontású kamera, sok funkció. Mindez olyan dolok, melyek ekkor újdonságnak számítottak. Nem sokkal később a Samsung is bemutatta saját készülékét, az I7500-at, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezett, de AMOLED kijelzőt kapott. A Sony világszinten elismert gyártó a mai napig, így ők sem maradhattak ki az újdonságokból. Elkészült az első alany: Sony Ericsson Xperia X1. Ezután jött az X10, és vele együtt érkezett több készülék. Többek közt az Xperia x10 mini, mini pro és az x8. Számomra mindig is az x8 volt a favorit, hogy miért, azt a mai napig nem tudom, csak egyszerűen megfogott.

Itt érkeztünk el a mai tesztalanyunkhoz, a Sony Ericsson Xperia X8-hoz.

Okos szappantartó. Hogy miért hívom így? Nagyon egyszerű: ha az ember ránéz, akkor egy fekete vagy fehér színű szappantartót látok. 

Az anyaghasználat az akkori trendeknek megfelelő. Mindenhol műanyag, a kávák nagyok, illetve fizikai billentyűk pózolnak. Összesen három van belőlük. Az előlapon néz velünk farkasszemet az 3 colos, 320×480-as felbontású, kapacitív TFT panel.. A színei korrektek, napfényben egész jól látható. De ekkor még az akkori telefonok tudtak olyat, amit ma nagyon kevés, vagy már egy sem tud: a hátlap levehető volt, szóval az akkumlátor is cserélhető volt. Ez az egyik tulajdonság, amit nagyon hiányolok a mai készülékekből. 

Ma már ezek az értékek, hogy 2 GB+ ram, 8 magos processzor, nagy teljesítményű GPU, rendkívül élethű játékok futtatása, FULL HD+ kijelző és mesterséges intelligencia teljesen átlagos dolgoknak számítanak. 2010 környékén még a spájzban sem voltak. Az X8 belsejében egy Qualcomm MSM7227-es procsszor dolgozik, mely 600 MHz-es órajelen pörög, mellette egy Adreno 200-as GPU segít a feladatok megoldásában. A ram és rom mennyisége megegyezik, mindekettő 256 MB. A tárhelyet microSD kártyával tudjuk bővíteni, egészen 16 gigáig. 

A telefon megjelenésekor Android 1.6-tal jelent meg, de ekkor már elérhetővé vált a 2.1 is, melyet nem sokkal később meg is kapott. Sajnos ma már nagyon kevés applikáció érhető el rá, de a YouTube, Facebook vígan fut rajta a mai napig. A felület a Sony-tól már jól megszokott felépítésű. Widgetek itt nem kapunk, mind a négy sarokban találunk egy darab gyorsgombot. Alulról felhúzva tudjuk felhúzni a menüt, felül pedig az értesítősávot, ahol a Wi-Fi, Bluetooth gyorsgombját tudjuk elérni. Itt még el tudjuk olvasni az üzeneteinket. A képernyőre kihelyeztünk még widgeteket. 

 
Böngésző: a gyári böngészőt megnyitva egész gyorsan teszi dolgát, az oldalakat jól tördeli. A kétujjas nagyítást viszont elfelejthetjük. Akkumlátor terén nem vagyunk eleresztve, csupán egy 1200 mha-es Litium-Polimer telepet kapunk. Ezzel az egynapos üzemidő könnyen kivitelezhető, viszont este már keresnünk kell a töltőt. Viszont ha bármi problémánk az akksival, bátran cserélhetjük, mert a hátlap levehető. A gyárilag érkező hátlap mellé kapunk még négyet. A telep töltöttségét microusb-n keresztül tudjuk pótolni. Adatkommunikáció terén GSM/HSPA került bele. Wi-Fi-ből b/g jutott.

Kezdtünk egyel, lett belőle kettő, majd három és a Samsung nemrég előrukkolt egy négykamerás mobillal. Ennyi idő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül az egész mobilos piac. De nekünk mára csak egy jutott, szóval nézzük is meg. A hátlapra egy 3,2 megapixeles, fixfókuszos kamera került, sajnos ledes fény nem segíti a munkáját. Mozgóképeket VGA felbontásban (640×480) tudunk felvenni, 30 fps sebességgel. Ma már kötelező, de itt még nem volt az, tehát az előlapon hiába keresünk kamerát, nem fogunk találni. A nappal készült képek még vállalhatóak, de az éjszaka/este készültek már sajnos nem. A kép elmosódott, a színek nem élénkek, nagyon zajosak, és még lehetne sorolni. A hálózatot MINI-SIM-en keresztül tudjuk elérni.